Két Kör Lexikon

 

Bekapcsolási áram:

A bekapcsolási áram olyan áramlökés, ami a bekapcsolási idő alatt jön létre. Amennyiben ez az áramlökés optimális, a készülék zavartalanul működik. Azonban mikor az áramlökés túl magas, az zárlatot okozhat.

Hatásfok:

A hatásfok a mutatója annak, hogy a klíma 1kW elektromos áramból mennyi fűtő/hűtő energia előállítására alkalmas. Minél magasabb energiaosztályba esik az adott készülék, annál magasabb hatékonysággal működik (megfelelő felhasználás mellett).

Hálózati túlfeszültség:

Az elektromos készüléknél előfordulhat, hogy áramszünetet követően, vagy a biztosíték lecsapódása után, túlfeszültség miatt meghibásodik. Ilyenkor az áramkör záródása és nyitása között a normálisnál több feszültség keletkezik, amit túlfeszültségnek nevezünk.

HMV tároló:

A HMV, azaz a használati melegvíz tárolók a háztartásban leggyakoribb vízhasználathoz állítanak elő meleg vizet (mosogatás, a kézmosás, vagy a zuhanyozás). Csak fűtő készülékekhez csatlakoztatható.

Hőterhelés:

A hőterhelés mértéke a klíma kiválasztásánál mérvadó, amely magába foglal minden olyan hőforrást, ami az ingatlant éri. Például az épületet sütő napsugarak, a bent lakók száma, az elektromos eszközök melege és az elérni kívánt hőfok, mind befolyásoló tényezők.

Keverőszelep:

A keverőszelepekkel tudjuk a fűtési rendszerünkben lévő víz hőmérsékletét szabályozni. A keverőszelep használata jó megoldás lehet padlófűtési rendszerek fűtési vizének szabályozására.

Osztott hőszivattyú:

Az osztott levegő-víz hőszivattyúk két egységből állnak, egy kültéri és egy beltéri egységből. Ezeket össze kell kötni hűtőköri csővezetékekkel, ezért ehhez olyan szakemberre is szükségünk van, aki nem csak a vízcsöveket köti össze, hanem a hűtőkörrel is van jogosultsága dolgozni. A hőszivattyú beltéri egységére kell ebben az esetben rákötni a fűtési vízrendszert, valamint a működéshez szükséges áramot.

Reverzibilis (megfordítható, mindkét irányba működő) split:

A levegő-víz hőszivattyúk igen és nem reverzibilis csoportra oszthatók. A reverzibilis split (=megfordítható) funkció miatt a hőszivattyú alkalmassá válik hűtésre is, a fűtésen és a melegvíz előállításán túl.

Roppantógyűrűs idomok:

Egyszerűségükre jellemző, hogy nincs szükség sem speciális szerszámra, sem nyílt láng vagy forraszanyag használatára. A kötés megvalósítása kevés előkészületet igényel, és mivel egyetlen kulcsra van szükség a szereléshez, tökéletes megoldást jelent olyan helyeken, ahol a későbbiekben a rendszert bontani kell. A fémes tömítés révén agresszív közeg szállítását is lehetővé teszi, a gumi tömítőgyűrűvel szemben. Ezek az idomok sárgarézből, illetve bronzötvözetből készülhetnek, ezért a cinktartalom figyelembe vételével alkalmazhatók föld alatti és feletti szereléseknél. A méretválaszték itt is meglehetősen tág határok között mozog, 6 mm-től 108 mm átmérőig vásárolhatunk roppantógyűrűs fittinget. Egyes idomok akár 70 bar üzemi nyomáson is használhatók. Azoknál a rendszereknél, ahol a víz oxigénkoncentrációja alacsony – mint például a zárt fűtési rendszerekben –, a cink kiválása nem okoz problémát. Ahol viszont a körülmények elősegíthetik a cink kiválását – például a föld alatti szereléseknél – 16% alatti cink tartalmú idomokat kell alkalmazni, melyek DZR (dezincification resistant) ötvözetből készülnek.

Teljesítmény modulálása:

A technikai eszközök és rendszerek teljesítménye szabályozható, hogy idomuljanak a rendelkezésre álló erőforrásokhoz. A fűtő / hűtő készülékek teljesítményét lehet modulálni a beépített elektronikával, hogy takarékoskodjanak az energiával, amikor kevésbé erőforrás-igényes feladatokat végeznek, vagy már elérték a beállított maximális értéket.

Termosztatikus radiátorszelep:
A termosztatikus radiátorszelep egy önműködően szabályozó szelep, aminek a feladata a radiátorban áramló melegvíz mértékének a szabályozása, a szobahőmérséklet és a termosztatikus szelep beállításának függvényében.