Két Kör Lexikon

 

Bekapcsolási áram

A bekapcsolási áram olyan áramlökés, ami a bekapcsolási idő alatt jön létre. Amennyiben ez az áramlökés optimális, a készülék zavartalanul működik. Azonban mikor az áramlökés túl magas, az zárlatot okozhat.

Hatásfok:

A hatásfok a mutatója annak, hogy a klíma 1kW elektromos áramból mennyi fűtő/hűtő energia előállítására alkalmas. Minél magasabb energiaosztályba esik az adott készülék, annál magasabb hatékonysággal működik (megfelelő felhasználás mellett).

Hálózati túlfeszültség:

Az elektromos készüléknél előfordulhat, hogy áramszünetet követően, vagy a biztosíték lecsapódása után, túlfeszültség miatt meghibásodik. Ilyenkor az áramkör záródása és nyitása között a normálisnál több feszültség keletkezik, amit túlfeszültségnek nevezünk.

Hőterhelés:

A hőterhelés mértéke a klíma kiválasztásánál mérvadó, amely magába foglal minden olyan hőforrást, ami az ingatlant éri. Például az épületet sütő napsugarak, a bent lakók száma, az elektromos eszközök melege és az elérni kívánt hőfok, mind befolyásoló tényezők.

Reverzibilis (megfordítható, mindkét irányba működő) split:

A levegő-víz hőszivattyúk igen és nem reverzibilis csoportra oszthatók. A reverzibilis split (=megfordítható) funkció miatt a hőszivattyú alkalmassá válik hűtésre is, a fűtésen és a melegvíz előállításán túl.