Két Kör Lexikon

AETON vezérlés:

Az AETON vezérlés egy intelligens irányító központ, amely integrálja az épületgépészeti rendszereket, és lehetővé teszi azok irányítását és felügyeletét egyetlen helyről.

Áramlási hőmérséklet:

Az áramlási hőmérséklet jelöli, hogy milyen hatékonyan működik egy hűtő-fűtő berendezés, és hogy milyen magas hőmérsékletet lehet elérni a belső rendszerben.

Áramlásmérő:

Az áramlásmérő a folyadékok és gázok áramlási mennyiségét és sebességét vizsgálja. Ezáltal ellenőrizhető a pontos fogyasztás, amely a működési folyamatok optimális beállításához szükséges információ.

Bekapcsolási áram:

A bekapcsolási áram olyan áramlökés, ami a bekapcsolási idő alatt jön létre. Amennyiben ez az áramlökés optimális, a készülék zavartalanul működik. Azonban mikor az áramlökés túl magas, az zárlatot okozhat.

Expanziós szelep:

Az expanziós szelep a hőszivattyúban csökkenti a hűtőközeg nyomását, ezáltal hűti és hatékonyan felveszi a hőt a környezetből. Ennek eredményeként a hőszivattyú még hatékonyabban működhet, energiát takaríthat meg, ezzel is kímélve a környezetet.

Hatásfok:

A hatásfok a mutatója annak, hogy a klíma 1kW elektromos áramból mennyi fűtő/hűtő energia előállítására alkalmas. Minél magasabb energiaosztályba esik az adott készülék, annál magasabb hatékonysággal működik (megfelelő felhasználás mellett).

Hálózati túlfeszültség:

Az elektromos készüléknél előfordulhat, hogy áramszünetet követően, vagy a biztosíték lecsapódása után, túlfeszültség miatt meghibásodik. Ilyenkor az áramkör záródása és nyitása között a normálisnál több feszültség keletkezik, amit túlfeszültségnek nevezünk.

Hidraulikus váltó:

A hidraulikus váltókat több fűtési körrel rendelkező fűtési rendszerek esetén kell alkalmazni. A fali gázkazánok rendelkeznek egy fűtési keringtető szivattyúval, de több fűtési zóna megléte esetén az egyes zónák fűtővíz hőmérsékleti- és térfogatáram igénye eltérhet egymástól.

HMV tároló:

A HMV, azaz a használati melegvíz tárolók a háztartásban leggyakoribb vízhasználathoz állítanak elő meleg vizet (mosogatás, a kézmosás, vagy a zuhanyozás). Csak fűtő készülékekhez csatlakoztatható.

Hőcserélő:

A hőcserélő segítségével hatékonyan átadható a hő az egyik közegből a másikba, anélkül, hogy érintkeznének egymással. A kétoldalú berendezés egyik oldalán a meleg, másik oldalán a hideg hőközeg található. A használata lehetővé teszi a hatékonyabb működést, és minimalizálja az energiaveszteséget.

Hőterhelés:

A hőterhelés mértéke a klíma kiválasztásánál mérvadó, amely magába foglal minden olyan hőforrást, ami az ingatlant éri. Például az épületet sütő napsugarak, a bent lakók száma, az elektromos eszközök melege és az elérni kívánt hőfok, mind befolyásoló tényezők.

Hűtőkör:

Egy légkondicionáló hasonlóan működik, mint egy hűtőgép. Miközben a hűtőközeg áthalad a rendszeren, megváltozik az állapota. A hűtőkörben található gáz felmelegszik, és így kerül tovább a kondenzátorba.

Inverter technológia:

A hagyományos, úgynevezett ON-OFF klímák igen egyszerű elven működtek. Amikor a helyiségben a hőmérséklet elérte a beállított értéket, a klíma kikapcsolt, majd újra hűteni kezdett, ahogy a szoba újra felmelegedett. Ez az állandó ki- be kapcsolás azonban se hatékonyságban, se áramfogyasztásban nem tekinthető ideálisnak. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen légkondicionálók nagyon erős levegőt fújnak, amit sokan rosszul viselnek.

Az inverteres klímák, hőszivattyúk más módon üzemelnek: a kompresszor mindig az ideális fordulatszámon pörög. Amikor pedig eléri a kívánt hőmérsékletet, a készülék nem kapcsol ki, hanem tartja azt. De hogy jön itt képbe az inverter? Nos, úgy, hogy az inverter nemcsak átalakítani képes az áramot, hanem szabályozni tudja annak erősségét, feszültségét és a frekvenciáját. Az inverter tehát azért felel, hogy a kompresszor a megfelelő fordulatszámon működjön.

Karimás keverőszelep:

A karimás keverőszelep egy olyan szelep, amely karimával van ellátva, amelynek segítségével lehetővé teszi a folyadékok összekeverését és áramlásának irányítását. A karimák segítségével a szelep nyitva és zárva tud maradni, és a folyadék áramlását tudja szabályozni. Az ilyen típusú szelepek gyakran találhatóak a vízellátó rendszerekben, valamint a folyadékkezelő rendszerekben, mint például a folyadékáramlás-vezérlés, vagy a folyadékkezelés.

Keverőszelep:

A keverőszelepekkel tudjuk a fűtési rendszerünkben lévő víz hőmérsékletét szabályozni. A keverőszelep használata jó megoldás lehet padlófűtési rendszerek fűtési vizének szabályozására.

Kondenzációs kazán:

A kondenzációs kazán a fűtőberendezések között kiváló energiafelhasználással működik. Az égetéssel felmelegített fűtőanyagból keletkezett füstgázt a hőcserélőn vezeti és adja át a rendszerben keringő víznek és nem kerül a füstcsövön keresztül a légkörbe a forró levegő. Ezzel a módszerrel a kazán hatékonysága nő, mivel kevesebb fűtőanyag szükséges a melegvíz termeléséhez. Így érhető el 100% feletti hatásfok.

Kondenzátor:

A kondenzátor a hőszivattyú rendszerében található elem, amely segít a hőenergia hatékony átadásában. Ez az alkatrész a fűtő oldalon található, és a felvett hőenergiát a környezetbe vezeti. A kondenzátorban a hűtőközeg hőcserét végez a külső környezettel (levegő vagy víz), aminek eredményeként lehűl és folyékony formává alakul. A kondenzátorban a gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek, kicsapódik és melegvíz formájában távozik. Itt a fűtővíz akár 35-40 fokos is lehet.

Monoblokk hőszivattyú 

A monoblokkos hőszivattyúknál a kompresszor, a hőcserélő és az elektromos vezérlés egy egységben található. Az összes fő komponens egy készülékben helyezkedik el, ami a telepítést és a karbantartást egyszerűbbé és költséghatékonnyá teszi.

Motoros golyóscsap:

A motoros golyóscsapok motorja a nyitást és zárást alacsony sebességgel végzi, így megakadályozva a nyomáshullám kialakulását a rendszerben. A meghajtón található jelzésről leolvasható az aktuális pozíciója, ezáltal egyszerűen ellenőrizhető a működése, valamint esetleges áramkimaradás esetén manuálisan is a kívánt állásba fordítható.

Nyomásviszony:

A hőszivattyú rendszerében a hűtőközeg arányának és nyomásának összefüggését jelenti. A nyomásviszony határozza meg, hogy a hűtőközeg milyen módon és sebességgel áramlik a rendszerben.

Osztott hőszivattyú:

Az osztott levegő-víz hőszivattyúk két egységből állnak, egy kültéri és egy beltéri egységből. Ezeket össze kell kötni hűtőköri csővezetékekkel, ezért ehhez olyan szakemberre is szükségünk van, aki nem csak a vízcsöveket köti össze, hanem a hűtőkörrel is van jogosultsága dolgozni. A hőszivattyú beltéri egységére kell ebben az esetben rákötni a fűtési vízrendszert, valamint a működéshez szükséges áramot.

Reverzibilis (megfordítható, mindkét irányba működő) split:

A levegő-víz hőszivattyúk igen és nem reverzibilis csoportra oszthatók. A reverzibilis split (=megfordítható) funkció miatt a hőszivattyú alkalmassá válik hűtésre is, a fűtésen és a melegvíz előállításán túl.

Roppantógyűrűs idomok:

Egyszerűségükre jellemző, hogy nincs szükség sem speciális szerszámra, sem nyílt láng vagy forraszanyag használatára. A kötés megvalósítása kevés előkészületet igényel, és mivel egyetlen kulcsra van szükség a szereléshez, tökéletes megoldást jelent olyan helyeken, ahol a későbbiekben a rendszert bontani kell. A fémes tömítés révén agresszív közeg szállítását is lehetővé teszi, a gumi tömítőgyűrűvel szemben. Ezek az idomok sárgarézből, illetve bronzötvözetből készülhetnek, ezért a cinktartalom figyelembe vételével alkalmazhatók föld alatti és feletti szereléseknél. A méretválaszték itt is meglehetősen tág határok között mozog, 6 mm-től 108 mm átmérőig vásárolhatunk roppantógyűrűs fittinget. Egyes idomok akár 70 bar üzemi nyomáson is használhatók. Azoknál a rendszereknél, ahol a víz oxigénkoncentrációja alacsony – mint például a zárt fűtési rendszerekben –, a cink kiválása nem okoz problémát. Ahol viszont a körülmények elősegíthetik a cink kiválását – például a föld alatti szereléseknél – 16% alatti cink tartalmú idomokat kell alkalmazni, melyek DZR (dezincification resistant) ötvözetből készülnek.

Solar Kit:

A solar kit egy gyűjtőcsomag, amely a napenergia hasznosításához szükséges fő elemeket tartalmazza, mint a napkollektorok, az inverterek, a kábelek és a tartozékok.
A segítségével válik lehetővé az otthoni vagy ipari napenergia-rendszer kialakítása.

Teljesítmény modulálása:

A technikai eszközök és rendszerek teljesítménye szabályozható, hogy idomuljanak a rendelkezésre álló erőforrásokhoz. A fűtő / hűtő készülékek teljesítményét lehet modulálni a beépített elektronikával, hogy takarékoskodjanak az energiával, amikor kevésbé erőforrás-igényes feladatokat végeznek, vagy már elérték a beállított maximális értéket.

Termosztatikus radiátorszelep:
A termosztatikus radiátorszelep egy önműködően szabályozó szelep, aminek a feladata a radiátorban áramló melegvíz mértékének a szabályozása, a szobahőmérséklet és a termosztatikus szelep beállításának függvényében.

Termosztatikus töltőszelep:

A termosztatikus töltőszelep olyan mérőeszköz, amely a melegvizes rendszerekben szabályozza a vízhőmérsékletet. A mért fok alapján automatikusan beállítja a bojlert, hogy biztosítsa optimális és energiahatékony működést.

Töltési térfogat:

A hűtő-fűtő berendezések működése során fontos, hogy megfelelő mennyiségű hűtőközeg legyen a rendszerben, ez határozza meg a hatékonyságot és a teljesítményt. Az optimális töltési térfogatot általában a gyártó állapítja meg, amelyet a telepítés során szükséges ellenőrizni és beállítani.

Töltőszelep:

A töltőszelep például a légkondicionáló és hőszivattyú rendszerekben szabályozza a rendszerben áramló hűtőközeg mennyiségét. Amikor a készülék be van kapcsolva, a töltőszelep nyitva van, hogy átengedje a levegőt a rendszerben, míg kikapcsolt állapotban a szelep zárva tart, hogy megakadályozza a hűtőközeg szökését.

Váltószelep:

A váltószelep átirányítja különböző irányokba, vagy lezárja a folyadékok/gázok áramlását víz- és fűtési rendszerekben. Működtethető manuálisan, hidraulikusan, pneumatikusan, vagy elektromos vezérléssel.

Vegyestüzelésű kazán:

A vegyestüzelésű kazán többféle tüzelőanyaggal működik: fával, szénnel, pellettel vagy olajjal. Ennek köszönhetően a tulajdonos időszakokra bontva váltogathatja a tüzelőanyagot attól függően, hogy melyik éppen az elérhető, vagy a gazdaságosabb.

Zónaszelepek:

A hűtési és fűtési rendszerekben a folyadék áramlási irányát nyithatja, zárhatja. A zónaszelepek elérhetőek egy- és kétutú kivitelben, ezt a rendszerünk határozza meg. A legtöbb zónaszelepre szerelhető elektromos motor, ami egyszerűvé teszi és megkönnyíti a használatukat.