Hőszivattyú

A hőszivattyúk olyan fűtési/hűtési rendszerek, amelyek képesek hőenergiát átvinni egyik helyről a másikra. A fűtési üzemmódban a környezetből vonnak el hőt (levegőből, talajvízből, földből stb.) és azt használják fel a fűtéshez és a melegvíz előállításához. Ez környezetbarát megoldást jelent, mivel nem támaszkodik fosszilis tüzelőanyagokra, például gázra. A hűtési üzemmódban a folyamat megfordul, és a hőszivattyú a házból vonja el a hőt, majd a szabadba vezeti, így hűtve az otthonunkat. A hőszivattyúk különböző közegben lévő hőenergiát tudnak hasznosítani, például levegőt, talajvizet vagy földet. Az üzemeltetésükhöz szükséges elektromos energia is környezetbarát módon előállítható, például napelemek segítségével. Emellett a hőszivattyúk képesek melegvíz vagy meleg levegő előállítására alacsony környezeti hőmérsékleten is, akár -20°C-on is. Ezért a hőszivattyúk kiválóan alkalmazhatók Magyarország hőmérsékleti viszonyai között is, és nem véletlen, hogy Svédországban is sok háztartásban használnak levegő-víz hőszivattyúkat fűtésre.

Hőszivattyúk az otthoni fűtés rendszerben

Napjainkban az igazán környezettudatos fűtési módnak számító hőszivattyú, könnyen integrálható az otthonunkban található különböző fűtési rendszerekkel. Nem utolsó szempont az is, hogy a hagyományos megoldásoknál sokkal kedvezőbb költségen tudunk fűteni, hűteni és melegvizet előállítani.

A hőszivattyúval előállított energiát használva radiátorral, padlófűtéssel, mennyezeti vagy falfűtéssel kombinálva optimális eredmény érhető el otthonunk ideális hőmérsékletéhez. Az energia 75%-át a levegőből nyerik, így biztosított a fenntartható és gazdaságos fűtési mód. 

A megfelelő hatékonyság eléréséhez, többféle megoldás létezik. Például a levegő-víz hőszivattyúk legmagasabb hatékonysága padlófűtéssel érhető el, mivel minél alacsonyabb a fűtött közeg hőmérséklete, annál hatékonyabban tud üzemelni a berendezés.

A külső hőmérséklet változása jelentősen befolyásolja a hatékonyságot, ezért érdemes egy időjáráskövető szabályozást választanunk. Ilyenkor a készülék a külső hőmérséklet függvényében változtatja a fűtővíz hőmérsékletét, és így enyhébb időben alacsonyabb terhelés mellett tud üzemelni.

Egy hagyományos elektromos vízmelegítőhöz képest, a hőszivattyúval melegített víz előállításához akár 60-70%-kal kevesebb energiafelhasználás szükséges. Az így előállított melegvizet használhatjuk kézmosáshoz, fürdéshez vagy mosogatáshoz is, sőt egyes típusok a felmelegített víz tárolására is alkalmasak lehetnek. Nagy létszámú családoknál, a nagyobb kapacitás eléréséhez, a beltéri egység mellett kültéri tárolóval is bővíthetjük a rendszerünket.

Hőszivattyú webshop termékeink

Hőszivattyúk és a hangterhelés

Sokan nem veszik figyelembe az energiacímkét, amit kötelező a hőszivattyú kültéri egységének az oldalára ragasztani. Ezen található egy Európa térkép, ahol világos-, közép- és sötétkékkel vannak az országok jelölve, Magyarország a sötétkék mezőben van. A -15°C esetén érvényes csökkentett teljesítménynek is szerepelnie kell a besorolásnak megfelelő oszlopban. Itt található a hangnyomás értéke is 

Egy működő hőszivattyú folyamatos zajforrás; ami a kompresszor, a fűtési szivattyú és a ventilátor használatából eredő hangok összességéből áll. Van a korszerű berendezéseknek zajcsökkentő funkciója, amelyet időszakosan beállíthatunk kisebb fordulatszámra, így kismértékű teljesítmény csökkenés várható. A legjobb megoldás a körültekintő telepítésen nyugszik. A berendezés felállítása nem lehet közvetlenül a zajra érzékeny helyiségek ablaka alatt, és a minimális védőtávolság betartása elengedhetetlen. A telepítésnél kevésbé kedvező talajfelületek – mint az aszfalt, a beton és a járda – a visszaverődés miatt növelik a hangerősséget, ahogy a függőleges falfelületek is, viszont a füves és bokros területek csökkentik a hangnyomás szintjét. Fontos alapszabály, hogy az uralkodó széljárással szemben és a szomszéd irányába se fújjon a gép ventilátora. A kültéri egység szabad légáramlását feltétlenül biztosítani kell a hőleadás miatt, de bizonyos hangelnyelő fallal csökkenthető a zaj terjedése. 

Általunk forgalmazott hőszivattyú márkák

Ferroli hőszivattyúk

Ferroli Omnia S 3.2 HI3 levegő/víz hőszivattyú – 1 és 3 fázisos kiadásban, különböző teljesítményekkel

 • A kültéri egység tartalmazza a kompresszort a ventilátorhoz a légoldali hőcserélővel, amely csatlakozik a hűtőközeg gázvezetéken keresztül a beltéri egységhez.A beltéri egység a hőszivattyú hidraulikus egységét tartalmazza, minden fő beépített részegységgel együtt, mint a nagy teljesítményű keringetőszivattyú vagy a tágulási tartály, a biztonságos és egyszerű telepítés érdekében. Az OMNIA S 3.2 split kialakítású, mindössze a gázvezetékkel csatlakozik a kültéri és a beltéri egység, ez egyet jelent a biztonsággal bármilyen fagyveszéllyel szemben, még a legalacsonyabb kültéri hőmérsékletek esetén is (akár -25°C-ig) teljesítmény elvét nélkül. Minden egység kielégíti a téli és nyári légkondicionálás által támasztott legmagasabb követelményeket, sőt, akár 65°C-ig képes használati meleg víz előállítására, melynek köszönhetően gyakorlatilag minden fűtési rendszerrel használható, legyen az padlófűtés, fan-coil rendszerű vagy radiátoros fűtés, beleértve a használati meleg víz előállítását is, egy külső tárolótartállyal. A Ferroli új, full inverteres koncepciója DC inverteres modulációt alkalmaz a három fő energia-fogyasztó részegységen, azaz a kompresszoron, a ventilátoron és a szivattyún. Ez lehetővé teszi a szállított teljesítmény szabályozását, a hőterhelés szoros nyomon követése mellett, mellyel rendkívül magas hatásfokot és jelentős energia megtakarítást nyújt a felhasználó számára. A Ferroli full inverteres koncepciója ezen kívül a piacon elérhető egyik legalacsonyabb zajszintet biztosítja, csökkentett indítóáram-felvétellel (hirtelen lökőhullámok nélkül), a részegységek tekintetében pedig hosszabb hasznos élettartammal.

SprSun hőszivattyúk

Az SPRSUN hőszivattyúk a világ élvonalába tartoznak a kiváló minőségű tartozékok és az energiahatékonyság miatt.

Az SPRSUN egy 1999-ben alapított professzionális gyár. Kína egyik vezető hőszivattyú gyártójaként az SPRSUN számos különböző típusú és teljesítményű berendezéseket készítenek. Ezeket az EN14511 szabvány alapján gyártják CCC, CE, CB, KEYMARK, SAA, ROHS, TUV és ERP tanúsítványokkal. Együttműködnek olyan vezető vállalatokkal, mint a Panasonic, CAREL, Grundfos, Copeland, Mitsubishi és Sanyo, ezzel biztosítják a termékek kiváló minőségét és korszerű kivitelét. Az évek során a vezető technológiákon alapuló termékeknek, és a magas szintű szolgáltatásoknak köszönhetően az SPRSUN a világ egyik vezető hőszivattyú gyártójaként szerzett hírnevet.

Az SPRSUN R32 DC Inverter 6 kW hőszivattyúkat úgy tervezték, hogy meleg vízzel, fűtéssel és hűtéssel kényelmet biztosítsanak az emberek életében. A SPRSUN saját fejlesztésű vezérlősorozataként ez a teljes inverteres levegős hőszivattyú ErP A+++ energiaszintet ér el. Maximális fűtőteljesítménye 6 kW / 2,76 kW, maximális hűtőteljesítménye 4,32 kW / 1,99 kW.

Mivel a hőszivattyúk megújuló és zöld energiaforrások, sok kormány elkezdett számos új rendszert bevezetni, hogy ösztönözze az embereket a zöld életmódra való átállásra. Működésük biztonságos, és sokkal költséghatékonyabbak, mint az olaj- és gázkazánok.

Az SPRSUN hőszivattyúk csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, és kevesebb karbantartást igényelnek. Érdeklődjön a SPRSUN hőszivattyúkról, mivel egész évben kényelmet nyújtanak.

A tömör új megjelenésű SPRSUN saját fejlesztésű SPRSUN R32 DC Inverter teljes inverteres hőszivattyúk vezérlősorozatát úgy tervezték, hogy meleg vízzel, fűtéssel és hűtéssel kényelmet biztosítson az emberek életében. A CAREL vezérlősorozattal egyenértékű jellemzők és funkciók közé tartozik az ERP A+++ energiabesorolás, az alacsony zajszintű működés, az R32 hűtőközeg, az intelligens vezérlés és az intelligens leolvasztás. Ezen felül ezek a költséghatékony inverteres hőszivattyúk 5 hüvelykes színes érintőképernyővel, -30°C-os EVI alacsony környezeti hőmérsékletű működéssel és egy kattintással távoli szoftverfrissítéssel rendelkeznek.

SPRSUN monoblokk hőszivattyú levegő-víz különböző teljesítményekben

 • Fűtésre hűtésre, és használati melegvíz (HMV) termelésre
 • Háromszoros fagyvédelmi funkció
 • Használati melegvíz maximális hőmérséklete 55°C
 • Az ingyenesen letölthető Heat Pump Pro alkalmazással távolról is vezérelhető
 • A maximális szintkülönbség a berendezés és a puffer tartály között 20 méter
 • Energiatakarékos A+++ osztály
 • Programozható legionella mentesítés 70°C hőmérsékleten
 • Csendes, egy méter távolságban 59 dB zajt bocsát ki
 • Panasonic kompresszor
 • Elektronikus expanziós szelep CAREL, amely megnöveli a kompresszor élettartamát és növeli a hatékonyságot
 • AETON vezérlés

SunRain hőszivattyúk

SUNRAIN EVI Full DC inverteres hőszivattyú különböző kiszerelésekben

 • Levegő – víz monoblokk hőszivattyú
 • Fűtés
 • Hűtés
 • Használati melegvíz
 • ERP A+++
 • Wi-Fi funkció
 • Beépített Grundfos szivattyú
 • Csendes működés (< 54dB)

Hőszivattyúval kapcsolatos szakértői interjúnk

Hőszivattyúval kapcsolatos szakértői blog bejegyzéseink

Miért éri meg egy hőszivattyú?

Hőszivattyú működése

A hőszivattyú egy olyan fűtési és hűtési rendszer, amely a rendelkezésre álló természeti energiaforrásokat használja fel. A képes felhasználni a geotermikus energiát, a víz hőenergiáját és a levegőből nyert hőt annak érdekében, hogy egy épületet fűtsön, hűtsön vagy melegvizet állítson elő. A rendszer kivonja a hőt a környezetből, majd ezt a hőt átadja az épület fűtéséhez. Amikor hűtésre van szükség, ugyanezt a folyamatot fordítva végezheti el. A hőszivattyú nagy teljesítményének köszönhetően megbízhatóan működik. Egy jó minőségű és megfelelően felszerelt hőszivattyú akár -20 Celsius fokos kültéri levegőből is képes +58 Celsius fokos fűtővizet előállítani.

A hőszivattyú fűtési folyamata során négy fő lépés történik: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás és oldódás.

Párologtatás

 • A folyamat kezdetén a hűtőközeg folyékony formában van, alacsony hőmérsékletű és alacsonyabb hőmérsékletű, mint a környező közeg, például a levegő vagy a víz. Ez lehetővé teszi, hogy a hűtőközeg elnyelje a környezeti hőt. Tehát egy hőszivattyú esetén például -10 °C külső hőmérsékleten a hűtőközeg akár -30 °C is lehet, és ezt a hőt „melegíti” a levegő. A hűtőközeg képes halmazállapotot váltani, amikor változik a hőmérséklete és a nyomása. Amikor a hőmérsékletet emeljük, a folyadék gázzá válik, és ez az elpárologtatás lehetővé teszi, hogy további energiát nyerjünk ki a rendszerből.
 • A hőszivattyúkban általában speciális gázok keverékét használják hűtőközegként, amelyek folyékonnyá válnak különböző nyomások hatására. A környezet felmelegíti ezt a folyékony, alacsony hőmérsékletű, nyomás alatt lévő hűtőközeget, és gázzá alakítja.
 • A párologtatás fűtés üzemmódban a hőszivattyú hőcserélőjében történik.

Sűrítés

 • Az előzőleg felmelegített gáz halmazállapotú hűtőközegből még több hőt szeretnénk kinyerni a hőszivattyúban lévő kompresszor segítségével. A kompresszor összenyomja a hőcserélőből érkező gázt, aminek következtében felmelegszik. Ezután a felmelegített, nagynyomású gázt átadja a hőszivattyú többi részének. A kompresszor működése természetesen energiát igényel, legyen az elektromos vagy gázüzemű, de egy hatékonyan működő hőszivattyú esetén a kompresszor sokkal kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a hőszivattyú szállítani tud.

Cseppfolyósítás

 • A sűrített gázt, amelynek a hőmérséklete alkalmas az otthon fűtésére, bevezetjük egy másik hőcserélőbe, ahol átadja a hőt a lakás fűtővízének. A hőleadás eredményeként a gáz folyékony állapotba kerül, kondenzálódik. Itt is kihasználjuk a folyamat során keletkező kondenzációs hőt. A kondenzátor nevű hőcserélőben történik ez a folyamat.

Oldódás

 • A folyamat utolsó lépésekor a meleg, folyékony hűtőközeget ki kell vezetni a kültéri rendszerbe, és ekkor a folyamat kezdődik elölről. A hőszivattyú egy expanziós szelepen vagy adagolón keresztül vezeti ki a hűtőközeget a kültéri egységbe. Ebben a lépésben a hűtőközeg az alacsony nyomású oldalra kerül, és lehűl a kültéri hőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletre.

Természetesen a hőszivattyú fűtési folyamata során számos további folyamat is zajlik, de ezek a fő lépések. A hőszivattyú által szállított hő mintegy 75%-át a környezetből vonja el, a maradék 25%-ot pedig a kompresszió során keletkező energia adja.

Hőszivattyú típusai

A víz-víz hőszivattyú a talajvízből kinyert hőt használja fel a fűtővíz előállításához. A körforgást biztosító rendszer visszajuttatja a felhasznált vizet a talajvízbe. Ehhez a típusú hőszivattyúhoz forrás- és nyelőkút is szükséges, ahonnan a szivattyú a vizet meríti és visszajuttatja használat után. A telepítéséhez fúrás szükséges, ezért szakemberre van szükség a munka elvégzéséhez. Ajánlott előzetes próbafúrás, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű és minőségű víz elérhetőségét. Ennek a típusnak a működése problémát okozhat, ha a vízszint lecsökken, mivel óránként több köbméter vízre van szüksége.

A talajszondás hőszivattyú a földhőt vagy a geotermikus hőt hasznosítja a fűtéshez. Ennek a típusnak is szüksége van fúrásra a telepítéshez. A beépítéshez bányakapitánysági engedély is szükséges, ami jelentős költségekkel jár. Az előnye az, hogy képes önállóan fűteni egy teljes családi házat, függetlenül a külső hőmérséklettől. Nyáron pedig ingyen hűt.

A levegő-víz hőszivattyú a levegőből kinyert hővel melegíti fel a fűtővizet. Ez a típus a legkönnyebben telepíthető és üzembe helyezhető, és gyakorlatilag bárhol használható földrajzi korlátok nélkül. Nagyon gazdaságos, mivel nincs szükség további munkára vagy engedélyekre (például kútfúrásra a víz-víz típusnál vagy bányakapitánysági jóváhagyásra a talajszondás típusnál). Ha az árak a fő szempontok, akkor ez a legjobb választás. Emellett kiváló, 3,5-4,2-es COP értékkel (amely az energiahatékonyságot mutatja) rendelkezik.

Hőszivattyú tartozékok, alkatrészek

Egy hőszivattyúhoz számos tartozék, alkatrész tartozhat, amelyek különböző funkciókat töltenek be. Az alábbiakban bemutatunk pár fontosabb hőszivattyú tartozékot, alkatrészt.

 • Hőcserélők: A hőcserélők olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a hőátadást a hűtőközeg és a környezet között. A hőszivattyúban általában két fő hőcserélő található. Az elpárologtató (evaporátor) hőcserélőben történik a hűtőközeg párologtatása és a környezettől való hőelvonás. A kondenzátor hőcserélőben pedig a folyékony hűtőközeg hőt ad le a fűtőrendszernek vagy a melegvíz tárolónak.
 • Kompresszor: A kompresszor az a berendezés, amely összenyomja a hűtőközeget, és emellett növeli annak hőmérsékletét és nyomását. Ezáltal lehetővé teszi a hűtőközeg további fűtését és felhasználását a rendszerben.
 • Expanziós szelep vagy adagoló: Az expanziós szelep vagy adagoló felelős a hűtőközeg nyomásának és hőmérsékletének szabályozásáért. Ez az eszköz szabályozza a hűtőközeg áramlását a kondenzátor és az elpárologtató között, és segít a hűtőközeg hőmérsékletének csökkentésében a kinti rendszerben.
 • Ellenőrző és vezérlő egységek: A hőszivattyúhoz tartozó elektronikus vezérlőegységek és érzékelők monitorozzák és szabályozzák a rendszer működését. Ezek az egységek lehetővé teszik a hőszivattyú hatékony működését, hőmérséklet- és nyomásszabályozást, valamint a védelmi funkciók felügyeletét.
 • Víztárolók és szivattyúk: A hőszivattyú rendszerben gyakran találhatók víztárolók, amelyek tárolják a fűtővizet vagy a melegvizet. Szivattyúk segítségével a víz áramlik a rendszerben és a hőcserélők között.

Általunk forgalmazott hőszivattyú tartozékok

 • Ferroli indirekt tárolók hőszivattyúkhoz
 • Cordvari indirekt tárolók 1 és 2 hőcserélővel hőszivattyúkhoz
 • Cordivari HMV tárolók hőszivattyúkhoz
 • Emelt hőcserélős tároló hőszivattyúkhoz
 • Hűtési puffer tároló hőszivattyúkhoz