Az „okos” otthonok és a hőszivattyúk

Manapság egyre többször hallunk és olvasunk „okos” otthonokról. Valójában mit takar ez a megnevezés?

Távirányító készülékkel vezérelt valóság

Az „okos” otthon lényege egy integrált rendszer, amit akár távolról is irányíthatunk, és így optimalizálhatjuk az energia-felhasználásunkat. Az egyetlen rendszerben lévő különböző eszközök hatékonyabb használata akár közvetlen beavatkozásunk nélkül is működhet. Mindez a hálózatba kötött szenzorok, elektromos eszközök segítségével történik, amelyek képesek a beavatkozásunk nélkül is reagálni a környezet vagy az élethelyzetünk változásaira: az égve felejtett lámpák elalszanak, sötétedéskor a redőnyök automatikusan lehúzódnak, hűvösebb időben a fűtés bekapcsol vagy a nyitott ablakok bezáródnak.

Milyen eszközöket válasszunk?

Olyan rendszert célszerű választani, amely az évek múltán is bővíthető, és több gyártó termékeivel kompatibilis. A szabadon kalibrálható, egymással összedolgozó részegységek közé tökéletesen illenek a különböző fajta hőszivattyúk, amelyek képesek fűtésre, hűtésre és melegvíz készítésre is.

A megfelelő berendezések kiválasztását mindenképpen bízza épületgépész szakemberre. A beépítést és a beüzemelést csak engedéllyel rendelkező szerelő végezheti.

Rezsicsökkentő megoldás

Mivel az év 12 hónapjából többnyire 6-7 hónapot aktívan fűtünk, meleg időszakban hűtünk, a legtöbb rezsiköltséget a fűtő-hűtő berendezésünk emészti fel. Egy inverteres hőszivattyú berendezéssel az épületben mindenhol egységesen biztosíthatjuk a kívánt hőmérsékletet. Amely növeli a komfortérzetünket, optimális az épület szerkezete számára, valamint gazdaságos is egyben.

Források: www.homeinfo.hu