Hőleadási módok

 A hőszivattyú telepítése gondos tervezést, nagyon pontos és figyelmes kivitelezést igényel, üzemeltetésnél pedig elengedhetetlen a rendszeres, meghatározott időközönkénti karbantartás.

 A berendezést sugárzó hőleadó rendszerhez telepítve gazdaságos és kielégítő fűtési technikát nyerhetünk. Ilyenek például: a padlófűtés, falfűtés, fal és mennyezetfűtés, Fan-Coil berendezés.

Padlófűtésnél a meleg 21-29°C közötti padlóról sugárzik felfelé optimális hőmérséklet eloszlást biztosítva. Ahogy haladunk felfelé a hőmérséklet fokozatosan csökken, míg a mennyezetnél már csak 17-18°C van. A radiátoros fűtés esetében 1,5-2 m magasságban lévő 20°C-nál a mennyezetnél már 28-30°C mérhető, míg a talaj közelében csak 16°C van. Megfelelő padlószerkezet kialakításával a padlófűtés viszonylag már kevés energia használatával is hatékony és komfortos.

A falfűtés esetében a csövekben 35-40°C-os víz kering, amit a hőszivattyús rendszer képes biztosítani. A hőelosztása egyenletes, a szabályozása gyors és a szabadba irányuló hőveszteség ellenére is nagyon gazdaságos. Előnyös, hogy a falfűtés csöveivel nyáron biztosíthatjuk a helyiség hűtését is.

Az előregyártott fal és mennyezet fűtő panel a korszerű fűtések egyike. A falra helyezett panel rejtett, nem látható, melyen keresztül a fűtés és a hűtés is megoldható. Az alacsony hőmérsékletű (17-55°C) víz keringetése, kíméli az épület szerkezetét, jó hatásfokú és pénztárcabarát. 

Mennyezeti fűtésnél a mennyezetre hűtőkörrel ellátott fűtőpanel kerül, amely működése során sugárzó hőt biztosít, mely az ablakon át besütő napsugár érzetét kelti. 20°C-os fűtéshez 23°C-os érzet társul, nyáron ugyanúgy hűtésre is használható.

Fan-Coil berendezés a radiátorhoz hasonló, de nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmazható a benne lévő hőcserélő és ventilátor használatával. A rendszerben lévő melegvíz télen, nyáron pedig a hideg víz áramlása biztosítja a kívánt hőfokot.

Több lehetőség közül választhatunk tehát, az épület jellemzőit, a felmerülő költségeket és az igényeinket figyelembe véve.

Forrás: rifeng-hoszivattyu.hu