A hőszivattyú karbantartása

 A hőszivattyú karbantartása kulcsfontosságú a hatékony működés és a minél hosszabb élettartam szempontjából, de emellett a berendezésre adott garancia is – az esetleges meghibásodáskor – csak ennek függvényében érvényesíthető. Ezért ezt mindenképpen el kell végezni bizonyos időközönként, de évente legalább egyszer.

 A fűtési szezon megkezdése előtt érdemes a karbantartásról gondoskodni, ellenkező esetben a hideg beálltával hibák jelentkezhetnek.

 A kültéri egység tisztítására az áramtalanítás után kerülhet sor. A lamellaosztások között lerakódott szennyeződések rontják a hőcserélő képességeit, ezért ennek nem elvégzése magasabb áramfelvételt eredményezhet. Tisztítást igényelnek a különböző vízköri szűrőbetétek is, egy vízszivattyú megszorulása, leégése jelentős anyag és szerviz költséget von maga után. 

 A beltéri egységnél is fontos a tisztítás a védőburkolat eltávolítása után, és a klímafolyadék mennyiségének a pontos ellenőrzése elengedhetetlen. A szivárgás súlyosan károsítja a környezetünket, valamint teljesítmény csökkenést okoz.

 A hőszivattyú akusztikus vizsgálatát működés közben végzik: a kibocsátott zajból lehet következtetni hibás működésre.

 A modern hőszivattyúknál rengeteg adatot – hőmérséklet, nyomás, ventilátor forgási sebessége, …stb. – ellenőríznek. Az eltárolt hibaelőzmények kiolvasása, értelmezése, a paraméterek helyes beállítása mindenképpen a szakember feladata.

 

Források:

www.pasztorveres.hu

www.czinege.hu