Hőszivattyúk alkalmazása

Az új építési szabályzat nyitotta meg az utat a hőszivattyúk alkalmazásának. Ezt robbanásszerűen  gyorsította fel az energiahordozók, elsősorban a gáz árának a drasztikus emelkedése. A megfelelő  berendezés kiválasztása sokaknak okoz „fejtörést”. Először is tisztázzuk, mi is az a COP, illetve az SCOP. 

A válasz látszólag egyszerű, a bevitt villamos energia, és a nyert hőenergia hányadosa. Ez a viszonyszám  7°C külső levegő hőmérséklet, és 35°C fűtővíz hőmérséklet esetén érvényes. Igen ám, de télen  előfordul akár -15°C is, és ha radiátoros a fűtésünk, a 35°C fűtővíz hőmérséklet korántsem elegendő.  Közel 25 éve forgalmazunk hőszivattyúkat, a – leánykori nevükön folyadékhűtőket – ez idő alatt  jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az áruházunkba 1997-ben beépített változat R22 gázzal volt  töltve, és csak hűtésre használjuk, használtuk. A 2003-ban az új, nagykereskedelmi raktárunk hűtésére  beépített változat már R407, a 2008-ban elkészült pápai áruházunkba beépített változat, R410A gázzal  van töltve. Ezek már fűtésre – hűtésre egyaránt alkalmasak, de csak -5°C fok külső, és 45°C fűtővíz  hőmérsékletig képesek viszonylag gazdaságosan működni.  

Hogyan is működik a hőszivattyú? 

A lényeg, hogy a hőszivattyúk – hűtőgépek nem perpetuum mobilék, hanem a környezetükből vonják el a működésük közben a hőt. Ehhez a folyamathoz kell egy speciális közeg, amelyet hűtőközegnek hívunk. 1. Az első lépés a gáz halmazállapotú közeg összenyomása addig, amíg folyékony  halmazállapotúvá nem válik. Ez a kompresszió. 2. A második lépés a hőbevezetés. 3. lépés Az expanzió.  4. lépés a hőelvonás.  

A hőszivattyúk alkalmazását forradalmasította az R32 gáz bevezetése a lakosság által használt  hőszivattyúkhoz. Ezek már jó hatásfokkal használhatóak -12°C külső hőmérséklet, és 55°C fűtővíz és 45  – 50°C hőmérsékletű használati melegvíz előállításához. Amivel azonban sokan nem számolnak, hogy a teljesítményük a negatív külső hőmérséklet tartományban 20 – akár 50%-kal csökkenhet a leadott  teljesítményük. Azt is figyelembe kell venni, hogy az energia címkéjükön feltüntetett térképen három  különböző kék színnel jelölt országok közül a beépítés helye hová esik. Magyarország a  legkedvezőtlenebb sötétkék mezőbe van, a kiválasztásnál mindenképpen illik ezt is figyelembe venni. 

A bejegyzésekben sokszor olvasom a bizalmatlanságot a kínai gyártmányokkal szemben. A Midea, Gree, a Sunrain, SprSun márkák a világ élvonalába tartoznak. Ezek a gyártók megszerezték az EU legmegbízhatóbb vizsgáló intézeteinek a jóváhagyását, pl. a német TÜV-t, ezek garantálják a gyártók  által megadott műszaki paraméterek valódiságát. Biztonságosan merem őket ajánlani. 

A problémát inkább abban látom, hogy a hőszivattyúk beépítését nem előzi meg egy rendszer  felmérése, tervező bevonása a kiválasztásba, és a fűtési rendszer átalakításába.  

Kérdés esetén szívesen segítek a hőszivattyú és a tervező kiválasztásában a sarkozi.viktor@ketkorkft.hu e-mail címen. Nézzétek meg a honlapunkat, itt mindent megtaláltok a kiválasztáshoz, és a beépítéshez szükséges, vagy javasolt egyéb termékekből is. (pl. fagyvédő szelep,  puffer, indirekt, és előtét tartályok, hőcserélők, keringtető szivattyúk).