Hőszivattyúk és a hangterhelés

Az energiahatékonyság szempontjából sokat beszélünk az alternatív fűtőberendezések, közülük a legelterjedtebb levegő-levegő vagy a levegő-víz típusú hőszivattyúk előnyeiről. Mit tudunk a hátrányokról, például a működés közben keletkezett zajról? Sokan nem veszik figyelembe, pedig indokolt a megfelelő elhelyezése a készüléknek, amelyet a telepítési útmutató tartalmaz. 

A hőszivattyú kiválasztása

Sokan nem veszik figyelembe az energiacímkét, amit kötelező a hőszivattyú kültéri egységének az oldalára ragasztani. Ezen található egy Európa térkép, ahol világos-, közép- és sötétkékkel vannak az országok jelölve, Magyarország a sötétkék mezőben van. A -15°C esetén érvényes csökkentett teljesítménynek is szerepelnie kell a besorolásnak megfelelő oszlopban. Itt található a hangnyomás értéke is 

A hőszivattyú hanghatásai

Egy működő hőszivattyú folyamatos zajforrás; ami a kompresszor, a fűtési szivattyú és a ventilátor használatából eredő hangok összességéből áll. Van a korszerű berendezéseknek zajcsökkentő funkciója, amelyet időszakosan beállíthatunk kisebb fordulatszámra, így kismértékű teljesítmény csökkenés várható. A legjobb megoldás a körültekintő telepítésen nyugszik.

Hova helyezzük a hőszivattyút?

A berendezés felállítása nem lehet közvetlenül a zajra érzékeny helyiségek ablaka alatt, és a minimális védőtávolság betartása elengedhetetlen. A telepítésnél kevésbé kedvező talajfelületek – mint az aszfalt, a beton és a járda – a visszaverődés miatt növelik a hangerősséget, ahogy a függőleges falfelületek is, viszont a füves és bokros területek csökkentik a hangnyomás szintjét. Fontos alapszabály, hogy az uralkodó széljárással szemben és a szomszéd irányába se fújjon a gép ventilátora. A kültéri egység szabad légáramlását feltétlenül biztosítani kell a hőleadás miatt, de bizonyos hangelnyelő fallal csökkenthető a zaj terjedése. 

Előnyös és dekorációként is használhatóak a zajcsökkentő paravánok 

Zajcsökkentő paravánok különböző anyagfajtákból, változatos formákban és színekben, dekoratív kialakításban kaphatóak. Készülhetnek fabetonból, keretes szerkezetű impregnált fenyőfából, fafonatok közé beépített üvegrostból és szövetből, préselt kőzetgyapot maggal töltött hálós, elemes rendszerből stb. Egy speciális és természetesen esztétikus megoldás lehet az ún. zöld fal, egy acélváz-szerkezetre telepített növénytakaró, amely még a kertünket is díszíti.

 

forrás: https://ezermester.hu/cikk-9298/Klima__hoszivattyU_es_a_zajterheles_Megijedni_azert_nem_kell