Kazánok és tüzelőanyagai

Egy új ház építésénél vagy felújításnál feltesszük a kérdést: mivel fűtsünk, hogy a lehető leghatékonyabb megoldást találjuk. Egyáltalán milyen kazánt válasszunk, hogy az igényeinket maximálisan kielégítsük és a pénztárcánkat is kíméljük.

Kazánok

A fűtőberendezés kiválasztása előtt gondoljuk át, hogy mivel szeretnénk fűteni a lakásunkat, mi áll a rendelkezésünkre, mi kényelmesebb a számunkra. Szakemberrel (épületgépész) egyeztessünk, hogy milyen fűtő teljesítményre lesz szükségünk.

Szilárd tüzelőanyag esetén

A vegyestüzelésű kazán kevésbé jó hatásfokú ugyan, de előnye, hogy többféle tüzelőanyagot (fa, szén, pellet) használhatunk, sőt még hulladékot is tüzelhetünk vele. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a műanyag, vagy vegyszer tartalmú anyag égetése szigorúan tilos, mivel nagyon sok káros- és rákkeltő anyag kerül a levegőbe.

A fatüzelésnél gondoskodnunk kell a megfelelő nagyságú tárolóhelyről, ahol a fát vagy pelletet tároljuk. A pellet szárított hulladékfából összepréselt henger alakú fűtőelem, ami kémiai adalékokat, vagy mesterséges kötőanyagokat nem tartalmaz, így égés közben nincs károsanyag kibocsátás. Mivel a feldolgozás során a nedvességtartalom minimumra csökken, magas hőteljesítményt nyújt.

Gázkazánok esetén

Hazánkban a leginkább elterjedt a gáztüzelésű kazán, amely kényelmes és nagyon jó hatásfokkal rendelkezik.

Kiemelkedő teljesítményt nyújt a kondenzációs kazán, ami a földgáz égése során keletkező vízgőzből származó energiát is hasznosítja, minimális károsanyag kibocsátás mellett. A kondenzációs kazán ára magasabb ugyan, viszont pár év alatt megtérül, mivel magas hatásfok mellett a legalacsonyabb az üzemeltetési költsége.

Amennyiben használati melegvizet is kívánunk előállítani a fűtési melegvíz mellett, kombi gázkazánt vagy indirekt tárolót alkalmazhatunk.

Elektromos kazán

Az elektromos kazán az elektromos áram felhasználásával állít elő hőt, amit a gázkazánnál alkalmazott módon terjeszt szét. Előnye, hogy környezetbarát, nincs szükség.

 

Források: www.otthon.hu, www.homeinfo.hu, www.kazan-haz.hu, www.webkazan.hu