Hűtő-fűtő kalauz, avagy mikor milyen berendezés célszerű?

Az otthonok praktikus és költségkímélő hűtése-fűtése alapvető kérdés az építkezések, és átalakítások során. A technológia lendületes fejlődése azt eredményezte az épületgépészetben, hogy nincs egy, általános megoldás. A hűtő-fűtő berendezéseket az adott ingatlan felépítéséhez, áramköreinek terhelhetőségéhez és a lakók igényeihez mérten szükséges kiválasztani. 

Hogyan tájékozódhatunk a technikai rendszerek világában?

  1. Egy épületgépész mindig jó a háznál.
    Érdemes már az építkezési, felújítási munkák megkezdésekor épületgépészt felfogadni, hisz szakértő szemmel néz az épület lehetőségeire.
    Hasznos tanácsokkal lát el minket, hogyan tehetünk szert minél hosszabb távú és megtérülő megoldásokra. Így kivédhetjük azt a helyzetet, hogy az előre megvásárolt berendezésünk nem kompatibilis a ház adottságaival.

  2. Lássuk a lényegi különbségeket!
    A hőszivattyú, a légkondicionáló és a kazán is mind olyan rendszerek, amelyek segítségével az ingatlan belső hőmérséklete szabályozható.
    Ezek a rendszerek más-más tulajdonságokkal bírnak, amikkel tanácsos előre kalkulálni. Akkor tudjuk a saját malmunkra hajtani a vizet, ha kiaknázzuk a rendszer minden előnyét.

Hőszivattyú, légkondicionáló, kazán – Mikor és mit?

Hőszivattyú: Kiemelt hatékonyságú, hiszen vízből és/vagy levegőből vett energiát használ fűtésre és/vagy hűtésre. Ezáltal környezetbarát, minimális energiaigényű, és nem kíván fosszilis tüzelőanyagokat. Ugyanakkor magas telepítési költségekkel jár.

Légkondicionáló: A modern klímák mindegyikén elérhető a hűtés mellett a fűtő funkció is, amely inkább kiegészítő fűtésként ajánlott. A garzonokban és a kisebb alapterületű lakásokban a levegő hőmérsékletét könnyedén változtatja egy légkondicionáló. Baráti áron telepíthető, és az éves karbantartással biztosítható a hosszú távú egészséges működés is. A nagyobb épületekben azonban nem ajánlott egyedüli hűtő-fűtő berendezésként, mivel a fűtés nagy térben nehézkesebb, magas áramszámlával is járhat, valamint olykor zajosabb az üzemeltetése. Ezért a kb. 50 m² feletti ingatlanok, családi házak, gyárak, stb. esetében megfontolandó más, domináns fűtési egység telepítése.

Kazán: Sokoldalú és megbízható fűtési rendszer, amelyből elérhetők szén, gáz, olaj, fa és pellet/biomassza tüzelésű modellek. A telepítéshez előírt, elkülönített helyiség szükséges az égéstermék levegőbe kerülése, illetve a tüzelőanyag tárolásából kifolyólag.
Hosszútávú és környezetbarát működést garantálnak, amennyiben megfelelően, időről-dőre szakszerűen karbantartják őket. Sajnos a hátrányuk is pont ebből származik, mivel a karbantartást mellőző használat károsanyag-kibocsátással járhat. Ezért a rendszeres szervizelés elengedhetetlen!

A hűtő-fűtő berendezések megfelelő ismeretével tehát könnyebben ismerhetjük ki magunkat a megjelenő termékkínálat között, valamint a szakemberrel is gördülékenyebben működhetünk együtt. Ne feledjük, hogy az épületgépész tanácsát még a munkafolyamatok megkezdése előtt jó kikérni!