Okos termosztáttal a szobanövények szépségéért

Az otthonunk optimális hőmérsékletét több szempont szerint kell szabályoznunk. Figyelembe kell venni a velünk lakó emberek igényeit, kalkulálunk a rezsire szánt összeggel, valamint ügyelünk a velünk élő élőlények (kisállatok és növények) szükségleteire.

Számos háztartást ékesítenek szobanövények, amelyeknek az egészséges növekedésére kihatással van a beltéri levegő minősége. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan kapcsolódik össze a dísznövénygondozás, a megfelelő otthoni hőmérséklettel.

Növényeket több okból is érdemes tartani, mert

  • szén-dioxidot használnak fel, amiért cserébe oxigént termelnek,
  • tökéletesen beilleszthetők bármilyen stílusú enteriőrbe,
  • egyes típusok gyógyhatással is bírnak.

A modern ingatlanokban pontosan beállítható a komfortos hőfok (°C) egy termosztát segítségével, amely összeköthető akár több hűtő-fűtő berendezéssel, pl. hőszivattyúval, így a megfelelő hőmérsékletet teremthetjük meg a kezeink alatt fejlődő növények számára is.

A különböző növények eltérő hőmérsékleti igényekkel rendelkeznek, de általánosságban elmondható, hogy az ideális tartomány nappal 18-24°C között, éjszaka 16-22°C között mozog. Emellett a páratartalom, a fényviszonyok, és az öntözés is jelentős tényezők.

Top 3 dekoratív növény, amely rajong a szobahőmérsékletért:

  • Calathea: Színpompás leveleiről ismert, amelyeknek a mintázata a fény-, és hőviszonyoktól függően változik. Magas páratartalmat, és mindig nedves talajt igényel, ezért a rendszeres öntözés elengedhetetlen.
  • Monstera Deliciosa, vagy szakállas fikusz: Lakásokban és irodákban is gyakran találkozhatunk vele, mivel rendkívül egyszerű a tartása. Óriás levelei stílusosan öltöztetik a teret, ezért a lakberendezés egyik kedvelt eszköze.
  • Aloe: Afrikából származó gyógyhatású liliomféle, melyet a szépségiparban is gyakran hasznosítanak a sebek és sérülések kezelésére. Otthoni körülmények közt is nevelhető, sőt fel is használható.

Fenntartható, zöld élet hőszivattyúk segítségével

A növénygondozásra nyitott emberek sok esetben a fenntarthatóság felé is nyitottabbak. Az NRC 2021-es kutatása alapján a (megkérdezett) magyar emberek 84%-a fontosnak tartja a fenntarthatóságra irányuló törekvéseket. Az építkezések és felújítások során javasolt fontolóra venni a hőszivattyúk telepítését, ugyanis energiatakarékosan és környezetbarát módon állíthatunk elő energiát háztartásunk számára.

Forrás:

https://nrc.hu/nrc-hirek/nrc-kutatas-fenntarthatosag/