Hogyan működnek a hőszivattyúk az otthoni fűtési rendszerekben

Napjainkban az igazán környezettudatos fűtési módnak számító hőszivattyú, könnyen integrálható az otthonunkban található különböző fűtési rendszerekkel. Nem utolsó szempont az is, hogy a hagyományos megoldásoknál sokkal kedvezőbb költségen tudunk fűteni, hűteni és melegvizet előállítani.

Hőszivattyú a háztartási fűtési rendszerben

A hőszivattyúval előállított energiát használva radiátorral, padlófűtéssel, mennyezeti vagy falfűtéssel kombinálva optimális eredmény érhető el otthonunk ideális hőmérsékletéhez. Az energia 75%-át a levegőből nyerik, így biztosított a fenntartható és gazdaságos fűtési mód. 

A megfelelő hatékonyság eléréséhez, többféle megoldás létezik. Például a levegő-víz hőszivattyúk legmagasabb hatékonysága padlófűtéssel érhető el, mivel minél alacsonyabb a fűtött közeg hőmérséklete, annál hatékonyabban tud üzemelni a berendezés.

A külső hőmérséklet változása jelentősen befolyásolja a hatékonyságot, ezért érdemes egy időjáráskövető szabályozást választanunk. Ilyenkor a készülék a külső hőmérséklet függvényében változtatja a fűtővíz hőmérsékletét, és így enyhébb időben alacsonyabb terhelés mellett tud üzemelni.

Melegvizet könnyedén

Egy hagyományos elektromos vízmelegítőhöz képest, a hőszivattyúval melegített víz előállításához akár 60-70%-kal kevesebb energiafelhasználás szükséges. Az így előállított melegvizet használhatjuk kézmosáshoz, fürdéshez vagy mosogatáshoz is, sőt egyes típusok a felmelegített víz tárolására is alkalmasak lehetnek. Nagy létszámú családoknál, a nagyobb kapacitás eléréséhez, a beltéri egység mellett kültéri tárolóval is bővíthetjük a rendszerünket.

A nyári nagy melegben

Mennyezeti hűtés-fűtés vagy fan-coil alkalmazásával, megfelelően használhatjuk a hőszivattyút hűtésre is. Így otthonunk komfortját télen-nyáron biztosíthatjuk egy központi berendezéssel, felesleges csövezések és plusz beltéri egységek nélkül. 

A hőszivattyút napelemmel is kombinálhatjuk, ez még inkább növeli a hatékonyságot, amellyel egyenes arányban csökkennek a rezsi kiadásaink.

 

Forrás:

www.eon.hu
www.homeinfo.hu