Puffer tartály

A fűtési rendszereknél használt energia tároló a puffer tartály, amely egy alapvetően nagy űrtartalmú hőszigetelt tartály. A puffer tartály kifejezésben a puffer azt jelenti, hogy gyűjtő, ebből is következik, hogy nagy mennyiségű forró vizet képesek tárolni, amely későbbi felhasználásra is alkalmazható. A puffer tartályok a fűtőberendezésünk által felmelegített vizet tárolja a későbbi felhasználáshoz. Csatlakoztatható szinte bármelyik melegvíz előállításra képes rendszerhez, ilyen lehet például: hőszivattyú, vegyes tüzelésű kazán, napkollektor, fatüzelésű kazán.

 1. Napkollektorok és napelemek rendszerei: A puffer tárolók segítenek megőrizni a napkollektorok és napelemek által generált meleg vizet és elektromos energiát, amelyet fellehet használni fűtésre és hűtésre. 

 2. Geotermikus rendszerek: Ebben az esetben a Föld mélyérők kerül kinyerésre az az energia, amelyet fűtésre vagy hűtésre használunk. A puffer tárolók segítenek a kinyert energia és felhasználás időbeli kiegyenlítésében.

 3. Hőszivattyúk: A hőszivattyúk külső forrást használnak a hőenergia kinyeréséhez, valamint a fűtési és hűtési rendszerhez való átalakítására. A puffer tárolókban történik az energiatárolás, amely segíthet a hatékony működésben.

 4. Hőcserélők és radiátorok: A puffer tárolók ebben az esetben használhatóak arra, hogy növeljék az energiahatékonyságot, tovább kiegyenlítsék a hőtermelést, valamint a hőfelhasználást is a hűtési és fűtési rendszerekben.

Puffer tartály webshop termékeink

Általunk forgalmazott puffer tartály márkák

Cordivari fűtési puffer tartály

Cordivari fűt-hűt puffer 50 l Fali -10/90 C PN-4bar Volano ter. PDC

Cordivari fűtési Puffer VB 200 l tároló szigetelve 3 bar 99 C

Cordivari fűtési Puffer VB 300 l tároló szigetelve 3 bar

Cordivari fűtési Puffer 1 300 liter VB tároló hőcserélő 1 m2 szigetelve 3 bar

Cordivari fűtési Puffer 1 500 liter VB tároló hőcserélő 1,9 m2 szigetelve 3 bar

Cordivari fűtési Puffer VB 500 l tároló szigetelve 3 bar,

Cordivari fűtési Puffer VC 800 l tároló tároló szigetelve 3 bar

Cordivari fűtési PUFFER FIT1 VC 1000 fűtési puffer tartály 1 hőcserélővel

Cordivari fűtési Puffer 1 600 liter VB tároló hőcserélő 2,1 m2 szigetelve 3 bar

Cordivari fűt-hűt puffer 500 R/C GB VT -10/90 C PN-6 bar Cald-Fredo

Cordivari fűtési Puffer VC 1000 l tároló szigetelve

Cordivari fűtési Puffer 1 1000 liter VC tároló hőcserélő 3,1 m2 szigetelve 3 bar

Cordivari fűtési Puffer 1 750 liter VC tároló hőcserélő 2,3 m2 szigetelve 3 bar

Cordivari fűtési Puffer 1 800 liter VC tároló hőcserélő 2,5 m2 szigetelve 3 bar

Cordivari hőszivattyúhoz hűtési puffer tartály

Cordivari fűt-hűt puf 100 Volano Ter.PDC -10/90 C PN-4bar

Cordivari hűtési puffer 100 ACQ ZC 20 VT tároló -10/60 C PN 6 bar

Cordivari hűtési puffer 200 ACQ ZC 20 VT tároló -10/60 C PN 6 bar

Cordivari fűt-hűt puf 200 Vol R/CGBVT -10/90 C PN-6 bar

Cordivari fűt-hűt puf 200 Vol R/CGBVT -10/90 C PN-6 bar

Cordivari fűt-hűt puf 300 Vol.Ter. PDC -10/+95 C Pmax: 4 bar

Cordivari hűtési puffer 300 ACQ ZC 20 VT tároló -10/50 C PN 6 bar

Cordivari fűt-hűt puf 500 ACQ.GC20 OR -10/90 C PN-6 bar fekvő

Cordivari hűtési puffer 500 ACQ ZC 20 VT tároló -10/60 C PN 6 bar

Cordivari hűtési puffer 800 ACQ ZC 20 VT tároló -10/60 C PN 6 bar

Cordivari hűtési puffer 1000 ACQ ZC 20VT tároló -10/50 C PN 6 bar

SunRain puffer tartály

Sunrain puffer tartály 100 l álló hűtés fűtés hőszigetelt aktív anóddal

Puffer tartály működése

A puffer tartály folyamata alapvetően egy nagyon egyszerű folyamat, a nap energiáját begyűjti az energiát, és egy puffer tartály segítségével eltárolja későbbi felhasználásra, ami akár lehet pár hónap, negyed, fél vagy akár egy éves időtartam is. Működésének alapja, hogy a fűtőberendezésünk által felmelegített vizet a tartályba való összegyűjtés után, a hideg víz folyamatosan áramlik vissza a fűtőberendezésünk felé. A házban elhelyezett termosztát jelzi nekünk, hogy mikor indul be a szivattyú, amely visszajuttatja a melegvizet a házba.

A puffer tartály sok ki és bemeneti csővel rendelkezik, amelyek a különböző igényeknek megfelelő vizet biztosítják, mivel egyértelmű, hogy felül meleg, alul pedig hideg a víz. A rendszernek a lényege alapvetően az, hogy ha nincs fűtési igényünk, akkor is a fűtőberendezésünk továbbra is képes a maximális teljesítményén dolgozni tovább.

Puffer tárolók előnyei

 1. Energia-megtakarítás: a puffer tárolók képesek megtartani a felesleges hőt, amely különösen előnyös olyan rendszereknél, ahol a hőtermelés nem mindig egyenletes. Ez jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.
 2. Optimális működés: több hőtermelő rendszer, mint például a biomassza kazánok, hatékonyabban működnek, ha a teljes kapacitásukon futnak. A puffer tároló lehetővé teszi, hogy ezek a rendszerek optimálisan működjenek, mivel a felesleges hőt tárolja el a későbbi felhasználásra.
 3. Rugalmas hőkezelés: a puffer tárolók általában több kamrával rendelkeznek, amelyek különböző hőmérsékleten tudják tartani a vizet. Ez lehetővé teszi a hő finomabb kezelését és a rendszer rugalmasabb működését.
 4. Hosszabb élettartam: a puffer tároló használata csökkentheti a hőtermelő rendszer ki-be kapcsolásának számát, ami hosszabb élettartamot eredményezhet a rendszer számára.
 5. Csökkentett karbantartási igény: a puffer tárolók használata csökkentheti a rendszer karbantartási igényét, mivel kevesebb stressz éri a hőtermelő rendszert és az alkatrészeket.
 6. Kiegyensúlyozott hőellátás: a puffer tárolók képesek biztosítani a meleg vizet a fűtési rendszer számára, még akkor is, ha a hőtermelő rendszer nem működik (például napkollektor esetén éjszaka)

Puffer tárolók típusai

 1. Egyszerű puffer tárolók: ezek a leginkább alapvető típusú puffer tárolók, amelyek hőt tárolnak a későbbi felhasználásra. Legtöbbször olyan rendszerekben használják őket, ahol a hőtermelés időszakos, mint például a napenergia rendszerekben, vagy biomassza kazánoknál.
 2. Kombinált puffer tárolók: az ilyen puffer tárolók egyesítik a hőtároló és az indirekt tároló funkcióit. Így képesek tárolni a felesleges hőt és ugyanakkor használati meleg vizet is ellátni.
 3. Stratifikált puffer tárolók: a stratifikált puffer tárolók olyan speciális kialakításúak, amelyek megőrzik a víz hőmérsékleti rétegződését. A meleg víz felül marad, míg a hideg víz alul. Így lehetővé teszi a rendszer számára, hogy a lehető legjobban kihasználja a rendelkezésre álló hőt, és javítja a rendszer hatékonyságát.
 4. Többcélú puffer tárolók: ezek a puffer tárolók képesek több funkciót is ellátni. Képesek lehetnek a hőtárolásra, az indirekt melegvíz-ellátásra és a központi fűtési rendszerhez való hőszolgáltatásra is.
 5. Hőszivattyús puffer tárolók: egyes puffer tárolók speciálisan hőszivattyús rendszerekhez vannak tervezve, amelyek segítenek a hőszivattyúk optimális működésében és hosszabb élettartamában.